Hallitsijaperhosen muutto - Milloin se on ja reitti

Auta sivuston kehittämistä jakamalla artikkeli ystävien kanssa!

Epäilemättä monarkkiperhonen (Danaus plexippus) on Pohjois-Amerikan ikonisin perhonen. Se on nymfalidinen perhohyönteis, joka ruokkii maitosähköä ja jolle on ominaista sen silmiinpistävää oranssit siivet, joissa on mustat raidat ja valkoiset täplät. Se tunnetaan laajasta vuotuisesta muuttoliikkeestään, johon osallistuu miljoonia perhosia, jotka kulkevat jopa 5 000 kilometrin etäisyydellä. Meksikossa ne ovat ekomatkailukohde, ja yhä useammin mediassa puhutaan niiden kauneudesta ja haavoittuvuudesta sukupuuttoon.

Jos olet kiinnostunut tietämään lisää näistä uskomattomista eläimistä, kutsumme sinut lukemaan tämän ekologi Verden mielenkiintoisen artikkelin, jossa kerromme, millaista vihreä on ja kuinka kauan se kestää. monarkkiperhosten muuttoliike ja sen reitti.

Miksi monarkkiperhosen muutto tapahtuu

Kuten lohi, gnuu ja monet linnut, monarkkiperhoset esiintyvät vuotuiset massamuutot suotuisia ympäristöolosuhteita etsimässä. Heidän muuttoliike on hämmästyttävä luonnonilmiö, jossa miljoonat ihmiset matkustavat pohjoisesta Pohjois-Amerikasta etelään, jossa lämpötilat ovat paljon lämpimämpiä talvella.

Monarkkiperhosilla voi olla kaksi elinkaarta Täysin erilainen. Aika ja paikka, jossa he syntyvät, vaikuttavat suuresti heidän pitkäikäisyyteen ja käyttäytymiseen:

  • Kanadassa ja Yhdysvalloissa kevään ja alkukesän välillä kuoriutuu jopa viisi sukupolvea monarkkiperhosia, jotka elävät kahdesta kuuteen viikkoa eivätkä vaadi muuttoa. Meksikossa, Australiassa, Espanjassa, Keski- ja Etelä-Amerikassa syntyneiden ja asuvien monarkkiperhosten ei tulisi koskaan kohdata nollan celsiusasteen alapuolella olevia lämpötiloja, ja siksi ne elävät myös kahdesta kuuteen viikkoa eivätkä vaeltele.
  • Kanadassa ja Yhdysvalloissa loppukesällä ja alkusyksystä syntyneet hallitsijat elävät yleensä kahdeksan kuukautta ja muuttavat vuosittain. Niitä kutsutaan "metusalahin perhosiksi" tai "metusalahin sukupolviksi" ja ne matkustavat etelään talven aikana etsi korkeampia lämpötiloja, palata jälleen pohjoiseen kevään saapuessa.

Ne syntyvät, elävät ja ruokkivat Pohjois-Yhdysvaltojen ja Etelä-Kanadan kalliovuorilla, niityillä, puutarhoissa ja metsissä, joissa kevään ja syksyn lämpötilat vaihtelevat 0 - 30 celsiusastetta. Syksyn ja talven lopussa lämpötila voi nousta -34 ºC:een. Monarkkiperhoset eivät selviä niin kylmässä ilmastossa, ja siksi ne matkustavat tuhansia kilometrejä Meksikon vuoristoisiin metsiin, joissa talvilämpötilat pysyvät 3–25 ºC:n välillä.

Kun he saapuvat määränpäähänsä, he syöttävät a lepotilan aika Se kestää noin neljästä viiteen kuukautta. Suosittelemme lukemaan artikkelista Mitkä eläimet nukkuvat talviunissa ja miksi.

Talven lopulla monarkkiperhoset alkavat palata pohjoiseen, jossa ne lisääntyvät ja jokainen naaras tallettaa 300-500 munaa maitoleväkasveille (jotka toimivat myös toukkien ravinnoksi).

Tästä toisesta artikkelista saat lisätietoja siitä, mitkä eläimet muuttavat ja miksi.

Milloin on monarkkiperhonen muutto

Kuukausien aikana elokuussa ja syyskuussa monarkkiperhoset aloittavat pitkän matkansa. He saapuvat määränpäähänsä välillä lokakuun lopulla ja marraskuun puolivälissä, mikä tarkoittaa, että matkasi kestää noin 2 kuukautta.

Meksikossa on myytti, jonka mukaan monarkit tulevat maahan joka vuosi tapaamaan kuolleitaan. Tämä perustuu siihen, että heidän saapumisensa alueelle tapahtuu usein 1. ja 2. marraskuuta, jolloin kuolleiden päivää vietetään valtakunnallisesti.

Kun he saapuvat Meksikoon, he nukkuvat talviunissa neljä tai viisi kuukautta, lokakuusta tai marraskuusta helmikuuhun, maaliskuuhun tai huhtikuuhun. He pysyvät tietyissä Meksikon metsissä ja pyhäköissä, joissa he lentävät, syövät ja juovat vettä päivisin ja ryntäävät puihin öisin suojellakseen itseään. Talven lopussa ne valmistautuvat palaamaan pohjoiseen, missä ne voivat lisääntyä ja kuolla.

Monarkkiperhosten muuttoreitti

Monarkkiperhonen muuttokauden aikana se kulkee etäisyyksiä alkaen 2000 - yli 5000 kilometriä. Sen alkuperä ja määränpää voidaan tiivistää seuraavasti:

  • Siirron aloitus: Etelä-Kanadassa ja Pohjois-Yhdysvalloissa.
  • Muuttokohde: Se on Kalifornian osavaltio Yhdysvalloissa ja Michoacánin osavaltio ja Meksikon osavaltio Meksikossa.

He ylittävät melkein kaikki Yhdysvaltojen ja Meksikon osavaltiot päästäkseen määränpäähänsä ja suorittavat ryhmiä, jotka vaihtelevat sadoista tuhansiin yksilöihin. erilaisia reittejä ympäristötekijöiden mukaan, kuten tuulet, sateet ja saastuminen.

Kapasiteetti vaistomaisesti suuntautua ja matkustaa paikkaan, jossa he eivät ole koskaan olleet eivätkä koskaan palaa, on yksi näiden perhosten erikoisimmista ominaisuuksista. Muista, että monarkkiperhoset ovat kotoisin Yhdysvalloista ja Kanadasta, mutta niiden levinneisyys on levinnyt muihin maihin Amerikassa, kuten Meksikoon, Costa Ricaan, Puerto Ricoon, Panamaan, Kolumbiaan, Brasiliaan, Venezuelaan ja Peruun. Lisäksi se on tuotu laji Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Espanjaan (mukaan lukien Kanariansaaret), Portugaliin ja myös joihinkin Afrikan ja Aasian maihin. Huolimatta siitä, että se on invasiivinen laji, paikalliset tutkijat ja biologit väittävät, ettei se aiheuta riskiä ekosysteemeille.

1990-luvulla arvioitiin, että tämän massavaelluksen suorittaneiden monarkkiperhosten lukumäärä oli lähes miljardi kopiota. Tällä hetkellä ja lajin suojelutoimista huolimatta tämä luku on tuskin 35 miljoonaa perhosta.

Monarkkiperhosten populaatiot vähenevät hälyttävällä nopeudella ihmisen vaikutuksen ja ilmastonmuutoksen vuoksi. Metsien hävittäminen tappaa metsiä, joissa se elää ja lepää, ja maatalous ja torjunta-aineet tappavat maitolehden, jota se ruokkii ja johon se munii. Vähennetään ympäristövaikutuksiamme ja pidetään huolta monarkkiperhosistamme!

Jos haluat lisätietoja tästä uskomattomasta lajista, kehotamme sinua lukemaan tämän toisen artikkelin aiheesta Miksi monarkkiperhonen on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Kuva: Contra Replica Sanomalehti

Jos haluat lukea lisää samankaltaisia artikkeleita Monarkkiperhosen muuttoliike, suosittelemme, että kirjaudut luokkaamme Eläinten uteliaisuus.

Bibliografia
  • Monarkkiperhosen elinkaaret. Matka pohjoiseen. Saatavilla osoitteessa: https://journeynorth.org/tm/monarch/jr/LifeCycle_texto.html
  • Agudo, A., (Madrid, 30. maaliskuuta 2012). Monarkkiperhonen on tullut Cádiziin jäädäkseen. Maa. Saatavilla osoitteessa: https://elpais.com/sociedad/2012/03/30/actualidad/1333110620_706425.html
  • ABC:n luonnos (30. maaliskuuta 2012). Monarkkiperhoset ylittävät Atlantin ja asettuvat Andalusiaan. ABC. Saatavilla osoitteessa: https://www.abc.es/natural/biodiversidad/abci-mariposas-monarca-andalucia-201203300000_noticia.html
  • Sánchez Montilla, R., (28. heinäkuuta 2022). Uskomattomia uteliaisuutta monarkkiperhosesta. Todella mielenkiintoista. Saatavilla osoitteessa: https://www.muyinteresante.es/naturaleza/articulo/curiosidades-increibles-sobre-la-mariposa-monarca-951627494554
Tulet auttaa kehittämään sivuston jakaminen sivu ystävillesi
Nämä sivut muilla kielillä:
Night
Day