NISÄKÄISTYYPIT, niiden ominaisuudet ja esimerkit - Yhteenveto ja kuvia

Auta sivuston kehittämistä jakamalla artikkeli ystävien kanssa!

Jos kysyn sinulta "kerro minulle ensimmäinen eläin, joka tulee mieleen", olet todennäköisesti ajatellut nisäkkää. Ja se on, että vaikka sillä on pieni määrä lajeja, se on yksi monimuotoisimmista elävien olentojen ryhmistä, ja luultavasti siksi, että me ihmiset kuulumme tähän kategoriaan ja se on yksi tutkituimmista. Mutta mitä nisäkkäät tarkalleen ovat?

Ecologist Verden suosittelemme tutustumaan siihen tämän artikkelin avulla nisäkästyypit, niiden ominaisuudet ja esimerkit.

Mitä ovat nisäkkäät ja niiden ominaisuudet

Nisäkkäät ovat Selkärankaiset eläimet lämminverisiä, joille on ominaista maitorauhaset, joilla ne tuottavat maitoa poikasten ruokkimiseksi. On joitakin 5 486 nisäkäslajia ja mukaan nisäkkäiden luokittelu, on jaettu istukkaisiin (useimmat), pussieläimiin ja monotreemeihin.

Kaikki nisäkkäät polveutuvat yhteisestä triaskaudesta, joka on peräisin 200 miljoonan vuoden takaa. Tästä johtuen on olemassa kokonainen sarja nisäkkäiden ominaisuudet yleisiä, kuten:

  • Se, että heillä on maitoa tuottavat maitorauhaset, josta he ovat saaneet nimensä.
  • Toinen erottuva tosiasia on, että kaikilla nisäkkäillä on karvoja ainakin jossain vaiheessa elämäänsä.
  • Lisäksi niiden luurakenteessa on tiettyjä tunnusomaisia piirteitä: esimerkiksi niillä kaikilla on 7 nikamaa selkärangan kaulaosassa ja useimmissa tapauksissa, monotreemejä lukuun ottamatta, heidän keskikorvansa koostuu kolmesta luusta (alasin, jalustin ja vasara).

Tästä linkistä näet lisää nisäkäseläinten ominaisuuksista.

Nisäkkäiden tyypit

Mitkä ovat nisäkästyypit? Kuten olemme aiemmin kommentoineet, on olemassa 3 suurta nisäkäsperhettä: istukka, pussieläin ja monotreemi. Nämä puolestaan jaetaan vesinisäkkäisiin, maanisäkkäisiin ja lentäviin nisäkkäisiin. On myös muita tapoja luokitella nisäkkäät, kuten niiden ruokavalio: kasvinsyöjät, lihansyöjät ja kaikkiruokaiset. Tässä keskitymme kuitenkin kolmeen alussa mainittuun suureen ryhmään:

Istukan nisäkkäät

Istukat ovat eläviä nisäkkäitä, joiden alkio kehittyy istukan sisällä äidin kohdussa huomattavan ajan. Tämä ryhmä edustaa suurinta lajivalikoimaa, sillä se on asuttanut monia erilaisia luontotyyppejä. Tämä johtuu monista kehitetyistä evoluutiostrategioista: jotkut lajit ovat sopeutuneet vedenalaiseen elämään (kuten valaat, delfiinit jne.). Toiset ovat sopeutuneet elämään maalla ja asuttaneet viidakoita, aavikoita, tundroja, savanneja ja jopa pohjamaata (kuten orangutanit, kamelit, norsut ja myyrät). Ja toiset ovat toisaalta kehittäneet kyvyn lentää, kuten lepakot. Tämä suuri sopeutumiskyky selittää sen evoluution menestyksen, koska se on käytännössä kolonisoinut planeetan pinnan.

Täältä näet lisätietoja ja esimerkkejä istukan nisäkkäistä, jos haluat tietää paremmin, mitä istukan nisäkkäät ovat, niiden ominaisuuksia, luokittelua ja esimerkkejä.

Marsupial nisäkkäät

Toisessa pussieläinryhmässä alkio kehittyy pääasiassa pussipussissa lyhyen ajan jälkeen äidin kohdussa. Vertailun vuoksi 270 pussieläinlajia kohden on noin 5 200 istukkalajia. Suurimmaksi osaksi ne asuvat Australian mantereella, vaikka lajeja on myös Amerikassa. Joitakin esimerkkejä pussieläimistä ovat koala, kengurut jne.

Lue lisää pussieläimistä ja esimerkkejä tästä toisesta artikkelista.

Monotreemiset nisäkkäät

Kolmas ja viimeinen tyyppi, monotreemit, ovat pienin ryhmä (vain 5 lajia) ja niillä on primitiivisempiä nisäkkäiden ominaisuuksia. Tämän tyyppisten nisäkkäiden lisääntyminen perustuu munimiseen, joten pitkään oli kyseenalaista, olivatko ne todella nisäkkäitä vai matelijoita. Tällä hetkellä he asuvat vain Australiassa (ja lähisaarilla). Esimerkkejä yksivärisistä nisäkkäistä ovat vesinokka ja erityyppiset echidnas.

Suosittelemme, että luet tämän toisen postauksen Monotremeistä: ominaisuudet ja esimerkit.

Esimerkkejä nisäkkäistä

Nämä ovat joitain esimerkkejä nisäkäseläimistä:

  • Sinivalas (Balaenoptera musculus) se on merinisäkäs, joka asuu valtamerissä. Se voi olla 30 metriä pitkä ja painaa 170 tonnia, mikä tekee siitä historian suurimman eläimen tähän mennessä. Valasryhmän nisäkkäiden ruokavalio on pääasiassa krilliä, eikä niillä ole koonsa vuoksi tunnettuja saalistajia. Suosittelemme lukemaan tämän toisen artikkelin Miksi sinivalas on vaarassa kuolla sukupuuttoon.
  • Bengalin tiikeri (Phantera tigris tigris) Se on nisäkäs, joka asuu trooppisissa metsissä ja savanneissa Intiassa, Burmassa, Nepalissa ja Blangladeshissa. Ne voivat olla 3 metriä pitkiä ja painaa noin 250 kg, ja ne ovat yksi suurimmista kissaeläimistä. Se on lihansyöjä metsästäjäeläin, joka on alueensa trofiaketjun huipulla ja joka ruokkii puhveleita, apinoita, villisikoja, peuroja, lintuja jne. Harvoin he ovat myös hyökänneet ihmisen kimppuun elinympäristöönsä kohdistuvan paineen vuoksi. Täältä voit oppia lisää siitä, miksi bengalitiikeri on vaarassa kuolla sukupuuttoon.
  • Afrikkalainen norsu (Loxodonta afrikkalainen) se on suurin elävä maanisäkäs nykyään, painaa 6-10 tonnia. Sen elinympäristö rajoittuu Afrikan mantereelle, ja sille on ominaista pääasiassa runko, hampaat ja suuret korvat. Afrikkalaiset norsut syövät pääasiassa puiden lehtiä, ruohoa ja pensaita.
  • Ruskea rottaRattus norvegicus) Se on yksi maailman runsaimmista nisäkkäistä, ja sitä aletaan pitää tuholaisina joillakin alueilla. Se on kaikkisyöjä, muutaman senttimetrin pituinen jyrsijä, joka on asuttanut kaikkia maanosia ja joka voi synnyttää noin 12 pojan vuodessa seitsemästä kahdeksaan pentuetta.
  • Tavallinen lepakkoPipistrellus pipistrellus) Se on lepakkalaji, joka elää pääasiassa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Noin 5 grammaa painava se ruokkii yöllä hyönteisiä, jotka se kaikuu, yleensä lähellä keinovaloja. Se on yksi lentämiseen kykenevistä nisäkkäistä.
  • Vuori gorillaGorilla beringei beringei) se on kädellinen, joka asuu Keski-Afrikan eri suojelualueilla. Se on yksi uhanalaisista nisäkkäistä, ja sillä on vain alle 900 yksilöä.
  • koala (Phascolarctos cinereus) se on pussieläin endeeminen Australiassa. Ne syövät pääasiassa eukalyptuksen lehtiä, joten ne elävät pääasiassa näiden puiden metsissä. Niiden tiedetään nukkuvan noin 20 tuntia vuorokaudessa.
  • JackfruitThylamys elegans) se on pussieläinten endeeminen Chilessä. Se ruokkii pääasiassa hyönteisiä ja pieniä selkärankaisia, vaikka osa sen ruokavaliosta koostuu myös siemenistä. Normaalisti sillä on yöllisiä tapoja.
  • Platypus (Ornithorhynchus anatinus) Se on monotreemi, joka asuu Itä-Australian joissa. Se erottuu ankan nokasta, majavan hännästä ja siitä, että se on yksi harvoista olemassa olevista myrkyllisistä nisäkkäistä. Lisäksi se voi havaita saaliinsa paikantamalla niiden synnyttämät sähkökentät. Se ruokkii pääasiassa matoja, hyönteisten toukkia ja pieniä rapuja.
  • Australian echidna (Tachyglossus aculeatus) se on monotreemi, joka asuu Australiassa, Tasmaniassa ja joissakin osissa Uutta Guineaa. Kuten edellä on selitetty, ne ovat yksi ainoista nisäkäslajeista yhdessä vesinokkakärryn kanssa, joka munii. Ne ovat piikkien peitossa ja ovat samanlaisia kuin siilit. Ne ruokkivat pääasiassa muurahaisia ja termiitejä.

Jos haluat lukea lisää samankaltaisia artikkeleita Nisäkästyypit, niiden ominaisuudet ja esimerkkejä, suosittelemme, että kirjaudut Wild Animals -luokkaamme.

Tulet auttaa kehittämään sivuston jakaminen sivu ystävillesi
Nämä sivut muilla kielillä:
Night
Day